Jak zrobić domową pizzę?
Prawdziwa włoska pizza neapolitańska jest wypiekana w wysokiej temperaturze, w 300°C lub nawet w 500°C. Nasze domowe piekarniki elektryczne nie mają aż takich możliwości. Jednak mimo to również w domu możemy przygotować ciasto na pizzę, posmarować sosem i zapiec je z przyprawami i dodatkami. Jak zrobić domową pizzę, żeby była chrupiąca, aromatyczna i po prostu pyszna? Podpowiadamy!
Idealne ciasto na pizzę
Podstawą każdej pizzy jest odpowiednie ciasto. W zależności od jej rodzaju ma od 3 milimetrów do paru centymetrów grubości. Najczęściej to placek drożdżowy, lecz występują też inne jego odmiany. Obecnie, gdy pizza jest tak niesamowicie popularna, jest wiele rodzajów ciasta – znajdzie się nawet coś dla osób preferujących dietę bezglutenową.
-
Ciasto drożdżowe na pszennej mące. To oryginalny włoski spód pod pizzę. Najpopularniejsza jest pizza na cienkim cieście. Według wielu osób to oryginalny sposób przyrządzania włoskiej pizzy, bo tak właśnie wygląda pizza Napoli. Ciasto w niej jest jedynie podkładem pod dodatki. To one grają tu główne skrzypce. Jednak pizza na grubym cieście również ma wielu amatorów. Taki placek o grubości od jednego do paru centymetrów jest puszysty i smakowity. Jego zwolennicy mogą się powoływać na rodzaj pizzy sycylijskiej, która była pieczona właśnie jako gruby placek. Jej lepiej nam znanym odpowiednikiem jest focaccia.
-
Ciasto drożdżowe z mąką kukurydzianą. Ta odmiana jest wykorzystywana w pizzy tzw. chicagowskiej. Taki placek jest bardzo lekki i chrupiący. Nie namaka, ponieważ na dole pizzy jest ser, a sos na górze.
-
Pizza na zakwasie. Niektórzy przygotowują taką wersję ciasta do pizzy. Nie dziwne, bo przecież jest to pewien rodzaj pieczywa.
-
Pizza z kalafiora. Tak naprawdę trudno zaliczyć to danie do włoskich rarytasów, ale wygląda jak pizza. Przepis na ciasto z kalafiora to dobra opcja dla osób, które muszą unikać glutenu.
-
Pizza na szybko – na tortilli lub cieście francuskim. W ten sposób również można przygotować pyszną pizzę. Gotową tortillę należy ułożyć w okrągłej blaszce nieco mniejszej od średnicy placka. Dzięki temu brzegi pozostaną zwinięte, a sos nie ścieknie poza ciasto. Podobnie możemy zrobić z gotowym ciastem francuskim, z tą różnicą, że ułożymy je w prostokątnej foremce.
Bardzo ważnym składnikiem oryginalnego ciasta do pizzy jest oliwa z oliwek. To ona nadaje mu sprężystość i smak. Używa się jej też do polewania upieczonej pizzy. W Polsce w tym wydaniu dopiero zyskuje popularność, bo pierwsze miejsce wciąż zajmują keczup i sos czosnkowy.

Jakie dodatki na pizzę?
Oryginalna pizza to było szybkie danie dla niezamożnych ludzi. Był to placek posmarowany sosem pomidorowym, a w niektórych rejonach Włoch podawany jeszcze z cebulą. Najprostsza pizza margherita to właśnie placek z sosem i serem mozzarella. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić domową pizzę, poniżej wymieniamy popularne rodzaje tego dania. W każdym z nich bazą jest sos pomidorowy i ser mozzarella. Jako przyprawa w głównej mierze jest stosowane oregano.
-
Pizza capricciosa – w niej znajdziesz szynkę lub kurczaka, pieczarki, oliwki, czasem też cebulę i kukurydzę.
-
Pizza funghi – jej głównym składnikiem są grzyby, najczęściej pieczarki. Ma również mięso, przeważnie szynkę lub salami. Poza tym często jest do niej dodawana cebula i papryka.
-
Pizza quattro formaggi – jak nazwa wskazuje, to pizza „cztery sery”. Oryginalnie powinny to być: mozzarella, gorgonzola, parmezan i fontina albo provolone. Te dwa ostatnie rodzaje są słabo dostępne w Polsce, więc często się je zamienia, wykorzystując ser lazur, ricotta, kozi albo fetę.
-
Pizza parma albo parmeńska – to bardzo smaczna lekka pizza neapolitańska. Ma cienkie ciasto, na którym kładzie się szynkę parmeńską, niekiedy czarne oliwki, a po upieczeniu posypuje się odrobiną, parmezanu, pomidorkami koktajlowymi i świeżą rukolą. Wg niektórych przepisów pizzę piecze się tylko z samym sosem i mozzarellą, a resztę dodatków kładzie się na już upieczoną.
-
Pizza grecka – w tym przepisie zamiast mozzarelli albo oprócz niej dodaje się ser feta. Poza tym konieczne są tu oliwki i pomidorki. Przeważnie jest w niej też kurczak i cebula.
-
Pizza vegetariana – jak łatwo się domyślić, nie ma w niej mięsa. Jest za to dużo warzyw, przeważnie cebula, pieczarki, pomidory, oliwki lub kukurydza.
-
Calzone – to pizza złożona na pół. Powstaje z niej duży pieróg z nadzieniem w środku.
Obecnie dodatki na pizzę są tak różne jak fantazja konsumentów. W Polsce możesz znaleźć np. pizzę góralską z oscypkiem i żurawiną albo wiejską z kiełbasą i kiszonym ogórkiem. Jest też inspirowana innym włoskim przepisem pizza carbonara. Jeśli jednak myślisz, jak zrobić domową pizzę zgodnie z tradycyjnymi przepisami, na pewno przygotuj sos pomidorowy oraz ser mozzarella.

Jak zrobić sos do pizzy?
Najlepiej wykorzystaj do tego passatę, czyli przecier pomidorowy w puszce lub kartoniku. Na patelni na oliwie podsmaż przeciśnięte przez praskę 2-3 ząbki czosnku i wylej na nie przecier. Dopraw go oregano, ewentualnie bazylią, solą i odrobiną cukru. Delikatnie smaż, żeby woda mocno odparowała, a sos zrobił się gęsty. Stanie się on bazą do pizzy oraz posłuży przy jej konsumpcji zamiast keczupu.
Jak zrobić domową pizzę?
Obecnie łatwo jest pójść do pizzerii albo zamówić pizzę z dostawą, ale nie zawsze dobrze trafimy. Czasem ciasto będzie niesmaczne albo placek już zimny. Nie ma to jak zrobić domową pizzę, którą można chrupać od razu po wyjęciu z piekarnika. Gdy samodzielnie ją przygotowujesz, to Ty decydujesz o rodzaju i ilości dodatków.
Przyjrzyjmy się, jak jest robiona pizza domowa. Przepis na blachę najczęściej zawiera od 250 g do 450 g mąki i 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych. Poza tym dodaje się ciepłej wody (czasem mleka), trochę oliwy, soli i cukru. W Internecie znajdziesz różne dokładne przepisy – wystarczy wybrać ten, który najbardziej Ci odpowiada.

Jak zrobić pizzę krok po kroku?
Takie proste ciasto na pizzę zawsze wychodzi. Jest na tyle łatwe, że każdy może spróbować zagnieść je w domu. Najważniejsze, żeby drożdże były dobrej jakości. Jeśli są stare, nie będą chciały rosnąć. To chyba jedyna możliwość zepsucia takiego ciasta.
-
Drożdże wymieszaj z cukrem, odrobiną mąki i ciepłą wodą lub mlekiem, żeby uzyskać rozczyn.
-
Poczekaj ok. 10 minut, aż składniki urosną. Świeże drożdże potroją swoją objętość, suszone będą mniej buzować.
-
Mąkę przesiej i dodaj do niej sól, oliwę oraz rozczyn. Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez ok. 15 min.
-
Zostaw ciasto na pizzę w dużej misce do wyrośnięcia. Przykryj je ściereczką i poczekaj ok. godziny.
-
Po tym czasie wyjmij ciasto i chwilę je zagnieć. Uformuj – w zależności od rodzaju blachy na duży placek, prostokąt albo dwa placki. Ciasta nie wałkuj, tylko je rozciągaj. Dzięki temu zostanie w nim więcej powietrza.
-
Posmaruj placek sosem, dodaj ser i pozostałe składniki.
Twoja pizza domowa jest gotowa. Teraz wystarczy tylko ją upiec.

Jak piec pizzę w piekarniku?
Tradycyjnie pizzę piecze się w piecu, w którym temperatura dochodzi nawet do 500°C. Czas pieczenia pizzy na cienkim cieście wynosi 3-5 minut. Pizza na grubym cieście piecze się trochę dłużej.
Jeśli akurat stoisz przed wyborem AGD do kuchni, a planujesz często robić domową pizzę, wybierz piekarnik z zakresem temperatur do 300 lub 330 stopni Celsjusza. Coraz więcej modeli ma również funkcję „Pizza”, która dobiera najlepsze ustawienia do pieczenia włoskiego przysmaku.
Nie każdy jednak ma nowoczesny piekarnik. Większość starszych modeli ma maksymalną temperaturę o 50 stopni niższą. Jak i ile piec pizzę w 250 stopniach? Nagrzej piekarnik, wykorzystując termoobieg i grzanie od dołu. Dolna temperatura jest ważniejsza, bo sprawi, że placek będzie chrupiący. Możesz też obniżyć blachę w komorze, żeby ciepło lepiej docierało do placka. Czas pieczenia musi być nieco dłuższy, może wynieść nawet ok. 10-15 minut.
A na czym piec pizzę? Jeśli nie masz specjalnych przyrządów, może to być zwykła blacha. Jednak gdy często pieczesz pizzę, warto kupić kamień do pizzy. Kumuluje on ciepło, dzięki czemu zwiększa temperaturę, która działa na placek. Pizza jest bardziej chrupiąca i lepiej wypieczona.
Jeśli zastanawiałeś się, jak zrobić domową pizzę, teraz już masz potrzebną wiedzę. Do dzieła!
|
|