Pizza na spodzie z kalafiora? Poznaj przepis na pizzę w nowej odsłonie
Jesteś miłośnikiem pizzy, ale jednocześnie nie stronisz od kulinarnych eksperymentów? Sprawdź, jak smakuje włoski przysmak w warzywnym wydaniu. Poznaj przepis na pizzę na spodzie z kalafiora. Przygotuj ją, a zaskoczy Cię niepowtarzalny smak.
Każda polska pizzeria stara się dorównać włoskim trattoriom serwującym oryginalną pizzę – chrupiącą na zewnątrz i miękką w środku. Warto jednak dać się ponieść kulinarnemu wyzwaniu, przyrządzając ciekawą w smaku i niepowtarzalną pizzę... kalafiorową.
Pizza na spodzie z kalafiora – jak ją wykonać?
Pizzę na spodzie z kalafiora charakteryzuje zupełnie inny smak niż pizzę, którą oferuje niejedna polska pizzeria. Nie wyczujesz tutaj jednak typowego dla tego warzywa posmaku – doskonale maskują go zioła oraz inne dodatki.
Składniki na ciasto:
- 1 duży kalafior
- 1 jajko
- 100 g żółtego sera
- po szczypcie przypraw: papryka słodka, zioła prowansalskie
- sól i pieprz.
Pozostałe składniki:
- 3 łyżeczki passaty pomidorowej
- 100 g startego żółtego sera mozzarella
- kilka plasterków szynki
- 100 g papryki pokrojonej w kostkę
- garść rukoli.
Pokrój kalafiora, pozbawiając go twardych końcówek. Całość rozdrobnij w malakserze – tak, aby konsystencją przypominał sypki ryż. Wlej do garnka ok. 3/4 szklanki wody i zagotuj. Wrzuć warzywo i gotuj przez ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, a następnie odsącz na sitku z nadmiaru wody. Odciśnięty kalafior przełóż do miski. Dodaj starty ser żółty oraz wbij jajko. Przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 190oC, a w tym czasie przygotuj sos pomidorowy z passaty. Wysmaruj blaszkę odrobiną oliwy z oliwek. Z ciasta kalafiorowego uformuj okrąg, a następnie podpiecz go w piekarniku. Po 20 minutach wyjmij i wyłóż na wierzch dodatki (mogą być inne niż podane w przepisie). Po 10 minutach wyjmij pizzę i posyp wierzch świeżymi listkami rukoli.
Pizza kalafiorowa – lekka i sycąca?
Polacy upodobali sobie klasyczną pizzę, dlatego każda pizzeria serwuje przede wszystkim dania nawiązujące do oryginalnej receptury. Warto jednak od czasu do czasu pokusić się na zdrowszą wersję włoskiego jedzenia, samodzielnie przyrządzając pizzę na spodzie z kalafiora.
Takie danie jest lekkie i sycące. Doskonale zaspokaja głód na długi czas, a jednocześnie nie obciąża żołądka. Świetnie sprawdza się w przypadku osób dbających o linię oraz osób poszukujących bezglutenowych wariantów jedzenia.
Jeżeli jednak pizza na spodzie kalafiorowym nie do końca przypadła Ci do gustu, zawsze możesz wrócić do swoich przyzwyczajeń. Zamów jedzenie online i ciesz się jego oryginalnym smakiem.
|
|