Potrawy - Test znajomości potraw cz.2


Test wiedzy ze znajomości różnych potraw i żywności

1. Przyprawa do pizzy; dziki majeranek

  1. Wino
  2. Cinzano
  3. Falerino
  4. Oregano

2. Dawna wódka pośledniejszego gatunku

  1. Ucha
  2. Pascha
  3. Siwucha
  4. Prażucha

3. Miękki ser podpuszczkowy o ostrym, pikantnym smaku i konsystencji pasty

  1. Fruktoza
  2. Pizza
  3. Bryndza
  4. Buza

4. Likier pomarańczowy ze skórek gorzkich pomarańczy

  1. Maraskino
  2. Jarstwo
  3. Curacao
  4. Masło

5. Gazowany napój chłodzący sporządzany z wody z dodatkiem cukru i soku owocowego

  1. Sztufada
  2. Czekolada
  3. Oranżada
  4. Orszada

6. Prymitywny placek przeważnie tylko z mąki, wody i soli, pieczony na blasze kuchennej, w piecu chlebowym, także na rozpalonych kamieniach

  1. Befsztyk
  2. Podpłomyk
  3. Rumsztyk
  4. Szaszłyk

7. Napój bogów dający im nieśmiertelność

  1. Kapar
  2. Nektar
  3. Bemar
  4. Cheddar

8. Napój alkoholowy produkowany z surowego spirytusu oddestylowanego z białego wina gronowego

  1. Komiśniak
  2. Armaniak
  3. Ajerkoniak
  4. Koniak

9. Bity kotlet z mięsa wołowego smażony z cebulą

  1. Rozbratel
  2. Precel
  3. Rostbratel
  4. Karmel

10. Małe pierożki z różnorakim nadzieniem podawane np. z czerwonym barszczem

  1. Faramuszka
  2. Lepieszka
  3. Uszka
  4. Podpuszczka

Number of questions: 100

Link to this test:



Dobre Firmy w InternecieFree advertisingBalanga w kurniku