Jak i kiedy wykorzystuje się nasiona konopi?
Nasiona konopii jeszcze nie tak dawno temu były okryte złą sławą. Warto jednak wiedzieć, że od konopi indyjskich czyli popularnej Indiki, odróżnia je znikoma zawartość THC czyli substancji psychoaktywnej. Przeczytaj jak i kiedy wykorzystuje się konopie.
Coraz częściej nasiona konopi siewnych spotykamy na półkach sklepowych. Mało tego, wiele słyszy się o ich właściwościach prozdrowotnych. Obecnie są one nazywane superżywnością ze względu na liczne mikroelementy, które zawierają. Nasiona konopi poprawiają profil lipidowy krwi zmniejszając tym samym ryzyko udaru, zawału lub miażdżycy. To jednak nie wszystkie właściwości konopi - oprócz wymienionych, regulują one jeszcze pracę układu trawiennego oraz poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci.
Niepochlebne opinie na temat nasion konopi najczęściej biorą się z niewiedzy wielu osób. Te, które są dostępne w sklepach nie są nasionami marihuany. Wyróżniamy bowiem dwa rodzaje konopi - konopie siewne (Cannabis sativa) oraz konopie indyjskie (Cannabis indica). Ostatnie to popularny środek psychoaktywny czyli marihuana.
Jakie właściwości mają nasiona konopi?
Nasiona konopi wyróżniają się idealnym dla człowieka stosunkiem omega 6 do omega 3 (3:1). Kwasów omega 6 i 3 nasz organizm nie potrafi syntetyzować, dlatego należy ich dostarczać wraz z pożywieniem. Kwasy omega 6 mają działanie prozapalne, natomiast kwasy omega 3 przeciwzapalne. Stąd zatem łatwy wniosek, że zbyt duża ilość w organizmie ludzkim kwasów omega 6, tym większe ryzyko stanów zapalnych. Może to być przyczyną nadciśnienia tętniczego, zapalenia stawów i cukrzycy. Nasiona konopi pozwalają zachować równowagę pomiędzy kwasami omega 6 i omega 3, dlatego są tak niezbędne w naszej diecie.
Warto abyś wiedział, że kwasy tłuszczowe spożywane w odpowiednich proporcjach zmniejszają ryzyko zakrzepów, zawałów serca, obniżają poziom złego cholesterolu oraz obniżają ciśnienie krwi. Oprócz tego łagodzą one stany zapalne stawów, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, a także są odpowiedzialne za zdrowy wygląd skóry i koncentrację. Mogą nawet łagodzić takie objawy dermatologiczne jak łuszczyca i egzema.
Nasiona konopi siewnej są ponadto doskonałym źródłem witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu i magnezu. Są zatem bardzo silnymi antyoksydantami chroniącymi kwasy omega 3 przed utlenianiem. Nasiona konopi wpływają też na elastyczność naczyń krwionośnych zapobiegając miażdżycy i chorobom niedokrwiennym serca.
Nasiona konopi zawierają ogromne ilości białka, bardzo często porównywanego do białka zwierzęcego, jednak nie zawierają tyle cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Ponadto białko to jest lepiej przyswajane niż białko soi, a dodatkowo nie posiada ono właściwości wzdymających.
Warto wspomnieć, że nasiona konopi są źródłem błonnika, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i utrzymania właściwej masy ciala. A oprócz tego nasiona konopi świetnie regulują zaburzenia gospodarki węglowodanowej oraz obniżają stężenie trójglicerydów we krwi.
Jak stosuje się nasiona konopi?
Nasiona konopi mają zastosowanie w kuchni, ale nie tylko. Najczęściej wykorzystywany jest olej konopny, który posiada liczne właściwości prozdrowotne, między innymi zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Z nasion konopi uzyskuje się białko konopne oraz mleko roślinne. Same nasiona konopi natomiast można dodawać do wypieków, sosów, sałatek i koktajli. Są one także popularnym dodatkiem do pokarmów ptaków i gryzoni.
Nasiona konopi są bardzo często wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Konopie można znaleźć w mydłach i szamponach, olejkach do ciała i włosów. W lecie olejki z nasion konopi mogą być stosowane jako ochrona przed słońcem, natomiast zimą jako tarcza przed mrozem.
Nasiona konopi mają także liczne zastosowanie w medycynie. Wykorzystywane są do robienia okładów w przypadku stłuczeń czy oparzeń, a także przynoszą ulgę w dolegliwościach takich jak reumatyzm i zapalenie stawów. Często są także stosowane do łagodzenia napięć stanów lękowych.
|
|