Jakie ciasto może mieć pizza? Sprawdzamy

 

Pizza jest jednym z ulubionych dań Polaków. To uniwersalne jedzenie, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i w roli przekąski na spotkaniu ze znajomymi. Kojarzona przede wszystkim z bogactwem dodatków, może być przyrządzana także na bazie różnych rodzajów ciasta. W jakich wariantach jest dostępna w polskich pizzeriach, m.in. w Brooklyn Pizza Club w Białymstoku?


 

Lokale serwujące pizzę starają się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klientów, dlatego, obok tradycyjnej pizzy, oferują polskie wariacje na temat klasycznego włoskiego dania. Różnica nie sprowadza się jedynie do dodatków.

Pizza na cienkim spodzie – nawiązanie do klasyki

Przeglądając menu pizzerii takich jak Brooklyn Pizza Club w Białymstoku, nie sposób przeoczyć pizzy serwowanej na cienkim spodzie. Jest to nawiązanie do klasyki – to właśnie cienkie ciasto charakteryzuje prawdziwie włoską pizzę.

Podstawą cienkiego ciasta jest odpowiednio dobrana mąka – koniecznie typ 00 (tzw. mąka włoska). Jej właściwości oraz odpowiedni sposób przyrządzania sprawiają, że cienkie ciasto jest chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Nie nasiąka przy tym sosem pomidorowym.

Pizza na grubym spodzie – wersja amerykańska

W większości pizzerii goście wcale nie muszą ograniczać się wyłącznie do cienkiego ciasta: alternatywą jest ciasto grube – puszyste i miękkie. Co jeszcze różni je od cienkiego ciasta? Już jeden kawałek takiej pizzy wystarczy, by poczuć się sytym.

Gruby spód na pizzę przyrządza się zwykle z mąki pszennej z dodatkiem sporej ilości drożdży. Spód – z uwagi na swoją grubość – nie jest chrupiący, a bardzo miękki. Taka wersja najczęściej kojarzona jest z pizzą w amerykańskim stylu.

Na grubym czy cienkim cieście?

Zarówno pizza na cienkim, jak i na grubym cieście ma swoich zwolenników. To, który wariant wybierzesz, zależy wyłącznie od Twoich preferencji smakowych.

Pizza na cienkim cieście to dobry wybór, jeśli chcesz poznać smak dania nawiązującego do włoskiej tradycji. Pizzę na grubym spodzie wybierz, jeżeli niewielkim kosztem chcesz zaspokoić swój głód.

A może pizza na spodzie z kalafiora?

Chociaż w pizzeriach takich jak m.in. Brooklyn Pizza Club w Białymstoku, standardem jest pizza na cienkim i grubym spodzie, w domowych warunkach możesz pokusić się o jeszcze jeden wariant: mowa o pizzy na spodzie z kalafiora. Jest to danie, które co prawda niewiele ma wspólnego z klasyczną włoską pizzą, ale zaskakuje swoim oryginalnym smakiem.

Przyrządzenie takiej pizzy nie zajmuje wiele czasu, jest też bardzo proste i nie wymaga użycia drogich i wyszukanych składników – wszystkie są łatwo dostępne.



Inne artykuły
przekaski na jesienne wieczory najlepsze propozycje
fototapeta do kuchni rozwiazanie funkcjonalne i stylowe
czym jest szorowarka
jak wybrac blat kuchenny z kamienia

Dobre Firmy w InternecieAdvertise on Aztekium.pl

Testy
TEST
Kuchnia - test z języka angielskiego
TEST
Kuchnia, żywność, pożywienie - test z języka angielskiego cz.1
TEST
Test znajomości przyborów kuchennych
TEST
Kuchnia, żywność, pożywienie - test z języka angielskiego cz.2